Karadeniz’in incisi Samsun korunan doğal güzellikleri ile herkesi büyülüyor. Samsun her yıl binlerce yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapar. Özellikle doğa severlerin sıkça tercih ettiği Samsun’un doğa harikaları saymakla bitmiyor. İşte Samsun’un doğal güzellikleri!
- Galeriç Ormanları (Yörükler)
Galeriç ormanları ülkemizde bulunan nadir subasar ormanlardan biridir. Kızılırmak Deltasında bulunan Galeriç Ormanı biyolojik çeşitlilik bakımından oldukça zengindir. Ormanda yaklaşık 35 kuş türü kuluçkaya yatmaktadır. Bununla bircilikte yaban hayatı açısından oldukça önemli bir konuma sahiptir. Galeriç ormanının en ilgi çeken tarafı İlkbahar aylarında tabanının tamamen suyla kaplanan yaprak döker orman olmasıdır. Böylece eşsiz bir görüntüye sahip olan Galeriç Ormanı bütünlüğünü korumaktadır. Günümüzde subasar ormanların çoğu parçalanmış haldedir. Ancak Galeriç Ormanları bütünlüğü korumuş ve ülkemize uluslararası bir prestij sağlamıştır.
- Kunduz Ormanları
Samsun’un Vezirköprü ilçesinde bulunan Kunduz Ormanları her mevsim benzersiz bir güzelliğe sahiptir. Yeşilin her tonunu bu ormanda görmeniz mümkündür. Bu yönüyle ziyaretçilerine adete bir renk şöleni sunar. Ormanın ortasından geçen akarsu ormana ayrı bir ahenk katar. Samsun’un saklı cennetlerinden biri olan Kunduz Ormanlarına ulaşım kolaydır. Doğa yürüyüşü yapmayı sevenler ya da doğa ile iç içe olmak isteyenler için Kunduz Ormanları en doğru yerdir. Yaz aylarında yayla turizmine ev sahipliği yapar. Kış aylarında ise kar yüksekliği 2 metreyi bulsa da ulaşım aksamadan devam eder. Bu yüzden yaz kış Kunduz Ormanları ziyaret edebilirsiniz.
- Çam Gölü
Samsun’un Yakakent ilçesinde bulunan ve ilçenin 7 km batısında kalan Çam Gölü deniz ve ormanın buluştuğu içinizi açan bir yerdir. Çam Gölü, Çam ağaçlarının muhteşem kokusu ve deniz dalgalarının sesi ile birlikte yeşilin ve mavinin uyumunu bir arada görebileceğiniz huzur dolu bir ortamdır. Şehrin gürültüsünden uzak sakin bir yer arayanlar için biçilmiş bir kaftandır. Kampçıların uğrak noktası olan Çam Gölünde dilerseniz piknik yapabilir dilerseniz de denizin tadını çıkarabilirsiniz. Çam Gölü bir mesire alana olup Belediye tarafından düzenlendi ve halkın kullanıma uygun hale getirildi.
- Kabaceviz Şelaleleri
Samsun’da diğer bir doğa harikası da Kabaceviz Şelaleleridir. Samsun’un Tekkeköy ilçesinde bulunan Kabaceviz şelaleleri il merkezine yaklaşık 32 km mesafededir. Eşsiz güzelliği ve berrak sularıyla dikkat çeken Kabaceviz Şelaleleri Samsun’un önemli turizm faaliyetlerinin gerçekleştirildiği yerlerden biridir. Kabaceviz şelaleleri size görsel bir şölen sunar ve doğa ile iç içe huzur dolu keyifli zamanlar geçirmenize olanak tanır. Kabaceviz Şelalelerini ziyaret etmek istiyorsanız özellikle Mayıs ve Ekim ayları arasındaki zamanları tercih etmelisiniz.
Kabaceviz Şelalelerinin çevresi ormanlık alanlarla kaplıdır. Bu yönüyle muhteşem bir doğa deneyimi sunan Kabaceviz şelaleleri görülmeye değer. Kabaceviz Şelalelesi ziyaret sırasında dağcılık, safari, foto safari, trekking ve piknik gibi birçok aktivite yapabilir ve aileniz ya da arkadaşlarınızla keyifli bir gün geçirebilirsiniz.
- Gölalan Şelaleleri
Gölalan Köyü’nün yakınında bulunan dere yatağı üzerindeki Gölalan Şelaleleri Samsun’un saklı doğal güzelliklerinden biridir. Gölalan şelalelerine ulaşmak için dere yatağı boyunca uzanan bir doğa yürüyüşü yapmanız gerekir. Bu bölgede size kendini hayran bırakacak irili ufaklı birçok şelale vardır. En çok bilinen şelaleler köye yakın olanlardır. Bu şelaleler arasında köye en yakın olan şelalenin yüksekliği 5 metre civarındadır. Sarp kayalıklarla çevrili vadinin ilerisinde bulunan 10 metre yükseklikten akarak bir gölet oluşturan başka bir şelale daha vardır. Şelalelerin suyu oldukça berrak ve temizdir. Şelalenin serin ve berrak suyu altında serinlemek ve sakin ve huzurlu bir gün geçirmek için ideal bir yerdir.
- Çağlayan Şelalesi
Samsun’un Salıpazarı ilçesinde bulunan Çağlayan Şelalesi dere yatağı üzerine kuruludur. İlçeye yaklaşık 7 km uzaklıkta olan Çağlayan Şelalesi öne çıkan özelliklerinden biri çok büyük aşındırma gücüne sahip olmasıdır. Çağlayan şelalesi genellikle düşme hattını aşarak akarsu kaynağına doğru geri akar. Çağlayan Şelalesi ve civarında bulunan diğer şelaleler biyolojik çeşitlilik açısından önemli doğal güzelliklerdir. Bununla birlikte doğal su kaynakları açısından büyük önem taşırlar. Şelalenin etrafı ormanlık alanlarla çevrilidir. Bu alanlarda Kayın, Kızılağaç, Gürgen, Kestane, Taflan gibi ağaç çeşitlerini görmeniz mümkündür.
- Akalan Şelaleleri
Akalan Şelaleleri Samsun’un Bafra ilçesinde bulunan aynı ismi taşıdığı Akalan Köyü içerisinde yer alır. Burada büyüklü küçük toplam 18 adet şelale vardır. Akalan şelaleleri benzersiz güzelliği ile farklı bir dünyanın kapılarını aralar. Doğa ile iç içe olmayı, sakin ve huzurlu bir ortamda zaman geçirmeyi isteyen kişiler için doğru adreslerden biridir. Akalan Şelaleleri 15 metre yükseklikten aşağı doğru akmaktadır. Birçok bitkinin ve ağaçların arasında bulunan bu yerde şelalenin çıkardığı muhteşem akustiği, yeşilin her tonunu görebileceğiniz renk şöleni ve tüm bunların oluşturduğu ahenk karşısında adeta büyüleneceksiniz. Eğer tatil rotanızda Samsun varsa Samsun’daki şelalelerden en az bir tanesini mutlaka ziyaret etmelisiniz. Otelimizde konakladığınız süre boyunca bu eşsiz güzellikleri keşfedin!
- Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti
Samsun’un saymakla bitmeyen doğal güzelliklerinden biri de Kızılırmak Deltası Kuş Cennetidir. Samsun’un Bafra ilçesinde bulunan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti görülmeye değer bir doğa harikasıdır. Karadeniz’deki en sulak alanlardan biri olan Kızılırmak Deltasında 20 tane göl, bataklık ve sazlık alanlar vardır. Bu yönüyle birden fazla kuş türüne ev sahipliği yapar. Kızılırmak Deltası içerisinde longoz ormanları, yaban hayatı geliştirme sahaları, tuzcul bataklıklar, tarım alanları, ıslak çayırlar ve yerleşim alanları bulunur. Liman Gölü, Balık Gölü, Uzun Göl, Çernek Gölü, Tatlı Göl, Karaboğaz Gölü ve Gıcı Gölü olmak üzere 7 adet göl bu alanda yer alır.
Kızılırmak Deltası kuşların göç esnasında uğradığı, beslenip dinlendiği korunaklı bir yaşam alanıdır. Kuş Cenneti olarak adlandırılan bu bölgede, nesli tükenmekte olan kuş türleri ile birlikte birçok farklı kuş türünü görmeniz mümkündür. Kuş Cennetinde bulunan kuş türlerinden bazıları şunlardır:
- Ak Kiraz Kuşu
- İncik Kuşu
- Alboyunlu Kaz
- Büyük Deniz Düdükçünü
- Deniz Kartalı
- Küçük Kerkenez
- Cüce Karabatak
- Şah Kartal
- Dikkuyruk
- Kara Leylek
- Tepeli Pelikan
- Tarda Kuşu
Kızılırmak Deltası yalnızca kuşların değil farklı hayvan türlerinin de yaşam alanıdır. Yılkı atları ve mandaları burada görmeniz mümkündür. Ailecek ya da arkadaşlarınızla ziyaret edebileceğiniz Kuş Cennetinde gözlem kulelerinden kuşları daha yakından inceleyebilirsiniz.
- Şahinkaya Kanyonu
Samsun’un Vezirköprü ilçesinde yer alan Şahinkaya Kanyonu Altınkaya Baraj Gölü’ün üzerindedir. Görülmeye değer eşsiz manzarasıyla Şahinkaya Kanyonu Türkiye’nin en büyük ikinci kanyonudur. 1500 metre uzunluğa ve 324 metre yüksekliğe sahip olan bu kanyon 2015 yılında tabiat parkı olarak ilan edilmiş ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından turizm bölgesi olarak kabul edilmiştir.
Şahinkaya kanyonu birçok doğal güzelliğe ev sahipliği yapar. Kanyon çevresinde birçok ağaç türünü ve farklı türden bitkileri görmeniz mümkündür. Kızılçam ve meşe olan alanda, zeytin, akçakesme, ardıç, menengiç, yabani nar, süpürge çalısı gibi ağaç ve bitki çeşitleri vardır. Bunun yanı sıra çevrede sincap, su samuru, şahin, sülün, kurt, tilki gibi hayvan türlerini de görmeniz mümkündür.
Şahinkaya Kanyonu gezinizi daha keyifli hale getirmek için 40 dakikalık tekne turu ile kanyonun muhteşem doğasını keşfedebilirsiniz. Ayrıca doğa fotoğrafı çekmek, balık tutmak ve yamaç paraşütü yapmak gibi birçok aktiviteyi yapmanız mümkündür.
- Nebiyan Yaylası
Nebiyan Yaylası Samsun’un 19 Mayıs ilçesinin sırtlarında bulunur ve ilçe merkezine güney yönünde 30 km mesafede yer alır. Nebiyan dağı her mevsim ayrı bir renk şöleni ile sizi kendine hayran bırakıyor. Görülmeye değer manzarası ve eşsiz doğası ile gelenleri büyüleyen Nebiyan Yaylası, Karadeniz yaylası özelliklerini taşımaktadır.
Samsun’un en yüksek dağı olan Nebiyan Dağı 1240 metre yüksekliğe sahiptir. Nebiyan Yaylası da 1224 metre rakımla bölgenin en yüksek rakımına sahiptir. Nebiyan Yaylası temiz ve berrak suları ve insanın nefesini açan temiz havası ile bölge halkı ve turistler tarafından tercih edilen doğal alanlardan biridir. Nebiyan Yaylasında, yayla turizmi dağcılık, doğa yürüyüşü, tırmanış foto safari ve kamp yapmanız mümkündür.