Karadeniz’in incisi Samsun hem doğa güzellikleriyle hem de gelişmiş şehir yapısıyla Karadeniz bölgesinin en gözde şehirlerinden biridir. Bir liman kenti olan Samsun, Karadeniz sahil şeridinin tam orta noktasında konumlanır. Gerek doğası ile gerekse tarihi yapıları ve müzeleri ile Samsun birçok ziyaretçinin ilgisini çekmiştir.
Samsun, birbirinden güzel plajlara, doğal alanlara ve keyifli vakit geçirebileceğiniz birçok mekâna sahiptir. Bununla birlikte Kurtuluş Savaşı’nın ilk fitilinin ateşlendiği Samsun’da tarihi ve kültürel bir gezi yapmanız da mümkündür.
Otelimiz merkezi bir lokasyona sahip olduğu için şehrin birçok yerine ulaşım rahatlığı sağlar. Otelimizde konaklayan misafirlerimiz için oluşturduğumuz bir haftalık Samsun rotası ile unutulmaz ve keyifli bir gezi deneyimi sizi bekliyor.
Samsun’da bir haftalık tatil planı içerisinde;
- Sahil turu
- Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti ziyareti
- Samsun Kral Mezarları ziyareti
- Nebiyan Doğa Turu
- Vezirköprü Şahinkaya Kanyonu ziyareti
- Amisos Tepesi gezisi
- Doğu park ve Bandırma gezisi yer alır.
Gelin birlikte bu yerlere yakından bakalım.
- Samsun Sahil Turu
Samsun sahilleri zamansız güzelliği ile her mevsimde ziyaretçilerine açıktır. Siz de zaman fark etmeksizin otelimize yerleştikten sonra keyifli bir sahil turunun tadını çıkarabilirsiniz. Dilerseniz kahvaltıdan sonra bir sabah yürüyüşü için dilerseniz de akşam yemeğinden sonra deniz manzarasını izlemek için Samsun sahillerine gidebilirsiniz.
Samsun’un 40 kilometrelik sahil şeridi içinde birden fazla plajı vardır. Her plaj kendi içinde ayrı bir güzelliğe sahiptir. Otelimiz Samsun plajlarının ve sahillerinin birçoğuna yakın bir lokasyondadır. Otelimizde konakladığınız süre boyunca istediğiniz plaja ya da sahile kısa sürede ulaşmanız mümkündür. Sahilde uzun yürüyüşler yapabilir, deniz manzaralı mekanlarda yemek yiyebilir ve Karadeniz’in eşsiz manzarasının tadını çıkarabilirsiniz. Otelimizden çıktıktan hemen sonra yürüme mesafesindeki sahilimizde sabah koşularını yapabilir ve güne zinde başlayabilirsiniz. Otelde yaptığınız kahvaltının ardından sahil kenarında bisiklet kiralayıp sahil turunuzu daha eğlenceli bir hale getirebilirsiniz.
Samsun şehir merkezinde ve merkeze yakın yaklaşık 11 tane plaj ve sahil bulunur. Bunlardan bazıları; Atakum Sahili, Fener Plajı, Körfez Sahili, Çatalçam Sahili ve ilkadım Sahil Yolu.
Atakum Sahili
Atakum sahili otelimize 10 Km mesafededir. Dilerseniz özel aracınızla dilerseniz de otelimizin önünden geçen toplu taşıma araçlarıyla 10 dakikalık bir sürede Atakum sahiline ulaşabilirsiniz. Eğer özel araçla gidiyorsanız sahil kenarında bulunan park alanlarına ya da otoparka aracınızı park edebilirsiniz.
Atakum sahili gerek yerli gerekse yabancı turistlerin en sık ziyaret ettiği yerlerden biridir. Atakum sahilinde yaptığınız uzun yürüyüşlerden sonra serinlemek için denize girebilir ve Karadeniz’in tadını çıkarabilirsiniz. Büyük çoğunluğu kumlardan oluşan sahilimizde çocuklar için de oyun alanları bulunmaktadır. Atakum sahili günün her saati ziyarete açıktır. Sahil kenarında deniz manzaralı birçok mekânda yemeğinizi yerken ya da bir şeyler içerken manzara eşliğinde keyifli ya da eğlenceli zamanlar geçirebilirsiniz.
Fener Plajı
Fener Plajı otelimize yürüme mesafesinde olup dilerseniz özel aracınızla da gidebileceğiniz bir plajdır. Otel ve plaj arasında yaklaşık 1.3 Km vardır. Samsun’un birçok plajında olduğu gibi Fener Plajı da mavi bayraklı plajlar arasındadır. Samsun merkezine yakın olan Fener Plajı temiz ve ince bir kuma sahiptir. Bu yüzden turistler tarafından da sıkça tercih edilir. Fener Plajı 235 metre uzunluktadır. Aileniz ve arkadaşlarınızla kumsalda çeşitli oyunlar oynayabilir ya da şezlongda güneşin tadını çıkarabilirsiniz. Güneşli havanın tadını denizde çıkarttıktan sonra otelimizde keyifli bir akşam yemeği yiyip konforlu odalarımızda günün yorgunluğunu çıkarabilirsiniz.
Körfez Sahili
Körfez sahili otelimize 12 Km uzaklıktadır. Bu yüzden özel aracınızla ya da otelimize yakın dolmuş ya da tramvay yoluyla körfez sahile ulaşım sağlayabilirsiniz. Körfez sahilin bir kısmı kumdan bir kısmı ise kayalık ve beton zeminden oluşur. Aynı zamanda yat limanı olarak da geçen körfez sahilde gezerken kayıkları seyredebilirsiniz. Körfez sahil kenarında deniz manzaralı birçok kafe, restoran ve eğlence mekanları bulunur. İster ailenizle isterseniz arkadaşlarınızla keyifli ve eğlenceli zamanlar geçirebilirsiniz. Sahilde bisiklet, elektrikli motor ve scooter kiralayabilirsiniz. Palmiye ağaçlarının yeşili ve denizin mavisi ile eşsiz bir manzara sunan körfez sahilinde güzel fotoğraflar çekebilir anılarınızı ölümsüzleştirebilirsiniz.
Çatalçam Sahili
Çatalçam sahili şehrin gürültüsünden kaçmak ve sakin bir gezinti yapmak isteyenler için güzel bir tercih olacaktır. Çatalçam Sahili otelimize 22 Km uzaklıktadır. Araçla yarım saatlik mesafede olan Çatalçam sahili yazlık evlerin ve mekanların bulunduğu bir lokasyona sahiptir. Çatalçam sahiline günün her saatinde gidebilmek mümkündür. Dilerseniz otelimizde yaptığınız kahvaltıdan sonra sakin bir deniz havası almak için dilerseniz de güneşin yakıcı sıcağından kurtulup serinlemek için Çatalçam sahili ziyaret edebilirsiniz. Çatalçam sahili aynı zaman yeşil alanlara da sahip olduğu için piknik ve kamp yapmak isteyenlerin de uğrak noktasıdır.
İlkadım Sahil Yolu
Samsun merkezinde bulunan İlkadım sahil yolu, otelimize 1.8 Km uzaklıkta olup yürüyerek 20 dakikada ulaşabileceğiniz bir konuma sahiptir. Sahilin meydan girişinde bulunan Yabancılar Çarsını gezebilir, sevdiklerinize hediyelik eşyalar satın alabilirsiniz. Yine sahilin meydan tarafındaki girişinde bulunan Atatürk ve 18 arkadaşının karaya bastığı Tütün İskelesini ziyaret edebilirsiniz. Sahil turunuza biraz nostalji katmak için faytona binebilirsiniz.
- Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti Ziyareti
Samsun’da bir haftalık tatil programının ikinci durağı Kızılırmak Deltası Kuş Cennetidir. Bafra, Engiz ve Alaçam ilçe sınırları içerisinde bulunan Kızılırmak deltası otelimize araçla yarım saat uzaklıktadır. Otelimizde konaklayan misafirlerimiz için Kızılırmak deltası doğa manzaraları ve birçok farklı kuş türüne ev sahipliği yapan kuş cenneti ile eşsiz bir deneyim sunar.
Türkiye’nin en büyük deltalarından biri olan Kızılırmak deltası, nehrin taşıdığı alüvyonlardan oluşmuştur. Kızılırmak deltası korunan doğal yapısı ile Türkiye’nin en verimli sulak arazilerinden biridir. Geniş bir alana sahip olan Kızılırmak deltasında göller, longoz ormanları, sazlık alanlar, yaban hayatı geliştirme sahaları, tuzcul bataklıklar, tarım alanları, ıslak çayırlar ve yerleşim alanları bulunur. Kızılırmak deltasında Liman Gölü, Balık Gölü, Uzun Göl, Çernek Gölü, Tatlı Göl, Karaboğaz Gölü ve Gıcı Gölü olmak üzere 7 adet göl vardır. Kızılırmak deltası göç esnasında Karadeniz’i aşan kuş türleri için hayati bir öneme sahiptir. Göç eden kuşlar Kızılırmak deltasında göç öncesi ya da sonrası dinlenir ve beslenirler. Bu delta onlar için korunaklı bir bölgedir. Kuş cenneti bölgesinde yaklaşık 321 farklı kuş türü bulunmaktadır. Kuş cennetinde, Ak Kiraz Kuşu, İncik Kuşu, Alboyunlu kaz, Büyük Deniz Düdükçünü, Deniz Kartalı, Küçük Kerkenez, Cüce Karabatak, Şah Kartal, Dikkuyruk, Kara Leylek, Tepeli Pelikan, Turna, Tarda Kuşu gibi nesli tükenmekte olan kuş türlerini görebilirsiniz.
Kızılırmak deltası kuş cennetindeki gözlem kulelerini ziyaret edebilirsiniz. Gözlem kulelerinde 45’e yakın leylek yuvası görebilmeniz mümkündür. Aynı zamanda deltada Leylek Ormanları da bulunur. Ziyaretiniz sırasında Ak ve Kara Leyleklerin yavrularını besledikleri anlara şahit olma fırsatını bulabilirsiniz. Kızılırmak deltası pek çok kuş türünün yanı sıra yaban hayatına da ev sahipliği yapar. Deltada Yılkı Atları ve Mandaları da sıkça görmeniz mümkündür. Kızılırmak deltası içerisinde yaklaşık 450 adet at vardır. Bu atlar gruplar halinde dolaşırlar. Bununla birlikte ortalama 6 bin adet manda da Kızılırmak deltasında yaşamaktadır.
Kızılırmak deltası bozulmamış doğa güzelliği ile benzersiz bir manzaraya sahiptir. Burada geçirdiğiniz süre boyunca doğa ile iç içe olacağınız etkinlikler yapabilirsiniz. Birçok doğa tutkunun ziyaret ettiği Kızılırmak deltasında doğa yürüyüşü yapabilir, doğa fotoğrafları çekebilir, kano ile gezintiye çıkabilir, ağaçların arasında bisiklet ile keyifli gezintiler yapabilir ve balık tutmak gibi farklı aktiviteleri yapabilirsiniz.
- Samsun Kral Kaya Mezarları Ziyareti
Samsun Kral Kaya Mezarları otelimizde konaklayan siz değerli misafirlerimiz için kültürel bir deneyim sunar. Bir kültür mirası olan bu mezarlar sizi farklı bir çağa götürecektir. Samsun’un Bafra ilçesinde bulunan bu mezarlar, Helenistik Çağ’da inşa edilmiştir. Roma, Bizans ve Osmanlı döneminde ise tadilattan geçmiştir.
Kral kaya mezarlarının en dikkat çeken özelliği 2 bin 300 yıllık Paflagonya dönemine ait kayaların oyulması ile yapılan mezarlardır. Dev bir kayanın üzerine oturtulmuş bir yapı olan Asarkale’nin gizli geçitlerinde bulunan merdivenlerle yukarı doğru bir yol çıkar. Ancak bu merdivenler çok tehlikeli olduğu için yanında yeterli ekipman bulunmayan kimsenin buraya çıkması tavsiye edilmez.
Asarkale Kral Kaya Mezarları biri Asakale’nin kuzeyinde bulunan dik yamaç üzerindedir. Buradaki yol seviyesi oldukça yüksektir. Bu mezarın üçgen alınlığı, beş sütunlu fasadı vardır. Pontos-Paphlagonia kaya mezarlıkları örneklerinden biridir. Asarkale Kral Kaya mezarlarından ikincisi ise Kızılırmak’ın doğu kıyısında bulunan dik kayalık üzerindedir. Bu mezarlık da üçgen alınlı ve dört sütunludur. Diğer bir mezarlık da Asakale’nin güneyinde bulunan kayalıkların üzerinde bulunur. Burada da yol seviyesi oldukça yüksektir. Dört sütunlu olan bu mezar diğer iki mezar tipiyle aynıdır.
- Nebiyan Doğa Turu
Yeşilin her tonuna sahip Samsun’un vazgeçilmez aktivitelerinden biri de doğa turlarıdır. Otelimizde yaptığınız keyifli bir kahvaltının ardından doğa ile iç içe bir yürüyüş yapmak ister misiniz? O zaman otelimize yalnızca 1 saat uzaklıkta olan Nebiyan Dağı’nda doğa turları yaparak Karadeniz’in görkemli yeşilliğine şahit olun.
Samsun’un 19 Mayıs ilçesinde yer alan Nebiyan Dağı renk senfonisi yaratan ormanları, oksijen deposu yaylaları ve berrak suları ile ziyaretçileri büyülüyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından turizm merkezi olarak belirlenmiş olan Nebiyan Dağı 1224 metre yüksekliğe sahiptir. Bu yüzden dağcılık, yamaç paraşütü, tırmanış, bisiklet, motokros, offroad, gibi sporlar ve aktiviteler için de sıkça tercih edilen bir yerdir. Nebiyan Dağı eteklerinde her yıl Nebiyan Doğa ve Kültür Festivali düzenlenmektedir. Samsun’un doğa güzelliklerinden biri olan Nebiyan Dağı ziyaretinizde aileniz ve arkadaşlarınızla unutulmaz anılar biriktirebilirsiniz. Doğa yürüyüşünüz sırasında size eşsiz bir manzara sunan Nebiyan Dağı’nda manzara fotoğrafları çekebilirsiniz. Nebiyan doğa yürüşü sizi şehrin kalabalığı ve gürültüsünden uzaklaştıracaktır. Doğayla iç içe geçirdiğiniz bugünün sonunda otelimizde günün yorgunluğunu konforlu bir şekilde atabilirsiniz.
- Vezirköprü Şahinkaya Kanyonu Ziyareti
Tatil için rotanızı Samsun’a çevirdiyseniz otelimizde konaklayabilir ve siz değerli müşterilerimiz için hazırladığımız Samsun’da bir haftalık tatil programımızla şehrin güzelliklerini keşfedebilirsiniz. Vezirköprü Şahinkaya Kanyonu yerli ve yabancı turistler tarafından oldukça ilgi gören yerlerden biridir.
Şahinkaya Kanyonu Samsun’un Vezirköprü ilçesinde bulunan Altınkaya Baraj Gölü’nde yer alır. Kızılırmak üzerindeki en dar ve en uzun geçittir. Türkiye’nin en büyük ikinci kanyonudur. Şahinkaya Kanyonu 1500 metre uzunluğa ve 324 metre yüksekliğe sahiptir. Şahinkaya Kanyonu’ndaki su derinliği ortalama 106 metredir. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından turizm bölgesi olarak ilan edilen Kanyon 2015 yılında ise tabiat parkı olarak ilan edilmiştir.
Şahinkaya Kanyonu’nda kızılçam ve meşe olan alanda, zeytin, akçakesme, ardıç, menengiç, yabani nar, süpürge çalısı gibi ağaç ve bitki çeşitlerini görebilirsiniz. Bununla birlikte park içerisinde bulunan sincap, su samuru, şahin, sülün, kurt, tilki gibi hayvan türleri de bulunmaktadır. Şahinkaya Kanyonu yalnızca doğa güzellikleri ile değil tarihi dokusu ile de sizlere kültürel yapı sunar. Vezirköprü’de Hititlere kadar uzanan bir medeniyet geçmişinin izleri vardır.
Şahinkaya Kanyonu’nda aileniz ve yakınlarınızda birlikte keyifli birçok aktivite yapabilirsiniz. Foto safari, balık tutmak, yamaç paraşütü, tekne turu, su altı dalışı gibi birçok etkinliğe dahil olarak ziyarete farklı bir renk katabilir ve yeni deneyimlere sahip olabilirsiniz.
- Amisos Tepesi Gezisi
Amisos Tepesi otelimize araçla 10 dakikalık bir mesafededir. Aracınızı Batı Park otoparkına park ettikten sonra teleferikle tepeye çıkabilirsiniz. Amisos Tepesi M.Ö 3. Yüzyıllarda bulunan 1995 yılında ise keşfedilen bir alandır. Tarihi dokusu ve şehir manzarası ile ziyaretçiler tarafından oldukça rağbet görmektedir.
Amisos Tepesinde yapılan çalışmalarda Tümülüslerde mezar odaları bulunmuştur. Bununla birlikte Helenistik döneme ait izler ve Pontus Krallığının üst düzey yönetici kişilerinin ve ailelerinin mezarları bulunmuştur. Toplam beş adet mezardan ikisinin boş olduğu tespit edilmiştir. Dolu olan diğer üç mezardan birisinde erkek diğer ikisinde ise kadın iskeletleri bulunmuştur. Bu mezar odalarında yapılan kazılarda Amisos Hazinesi adı verilen birçok gömüt bulunmuştur. Bu gömütler Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nde sergilenmektedir.
Amisos Tepesi’nin tarih boyunca farklı toplulukların yerleşim ve ticaret alanı olarak kullandığı bilinmektedir. M.Ö 6. Yüzyılda Miletoslular Amisos’a kendi egemenlikleri altına alıp Karadeniz ve Anadolu’yu bağlayan ticaret yolunun başlangıcını oluşturmuşlardır. M.Ö 6. Yüzyılın ilk yarısında ise Kapadokyalılar Amisos bölgesini yerleşim alanı olarak kullanmışlardır. Dönemin ortalarında ise kentin adı Peiraieos olarak değiştirilmiştir. M.Ö 437 yılında da Atinalılar Amisos’a yerleşmiş ve kentin adı değişmiştir.
Teleferikle çıktığınız Amisos tepesinde yürüyüş yolunda gezebilir ve şehir manzarasını seyredebilirsiniz. Gezinizden sonra kafe ve restoranlara uğrayabilir dinlenirken yemek yiyip bir şeyler içebilirsiniz. Bununla birlikte Batı Parkta dolaşabilir ve Amazon köyünü ziyaret edebilirsiniz.
- Doğu Park ve Bandırma Gezisi
Otelimizde konakladığınız süre boyunca Samsun’un hem doğa güzelliklerini hem de tarihi dokusunu bir arada görmek istiyorsanız doğru yerdesiniz. Aileniz ya da arkadaşlarınızla birlikte hem eğlenceli hem de kültürel bir gezintiye hazır olun. Otelimize araçla yalnızca 5 dakikalık bir mesafede olan Doğu Park, şehir merkezine yakın yeşilin ve mavinin bir arada bulunduğu bir alandır.
Doğu Park ziyaretiniz sırasında farklı türde ağaçların arasında gezintiye çıkabilir ya da sahil kıyısında deniz manzarasını seyredebilirsiniz. Park alanı içerisinde oyun parkları, oturma alanları, koşu ve bisiklet yolları, spor aletleri gibi birçok aktivite yapabileceğiniz alanlar vardır. Bununla birlikte bir şeyler yiyip içebileceğiniz işletmeleri de bulmanız mümkündür. Araçla gelen misafirler için de geniş bir park alanı mevcuttur.
Yaptığınız bu keyifli gezinti sonrasında rotamızı park alanı içerisindeki Bandırma Vapuru ve Millî Mücadele Parkı Açık Hava Müzesine çeviriyoruz. Cumhuriyet’in kuruluşunda önemli bir yere sahip olan Bandırma Gemisi 1978 yılında Glasgow’da “Torocadero” adıyla inşa edilmiştir. 1894 yılında İdare-i Mahsusa’ya nakledilen ve Osmanlı denizlerinde yük ve yolcu taşıyan gemi “Panderma” ismini almıştır. 1910 yılında ise İdare-i Mahsusa’nın adı “Osmanlı Seyr-i Sefain İdaresi” olarak değişmiş ve geminin yeni adı da “Bandırma” olmuştur.
Karadeniz’in hırçın dalgaları arasında İsmail Hakkı Durusun’un kaptanlığını yaptığı Bandırma Gemisi ile16.05.1919 tarihinde, Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşları Samsun’a doğru yola çıktı. Bandırma Gemisi 19 Mayıs 1919 Pazartesi günü sabah saat 08.15’te Samsun Tütün iskelesine (Reji İskelesi) demir attı.
Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşları taka aracılığıyla bugün İlk Adım Anıtı’nın olduğu yerdeki tütün iskelesinde karaya adım atarlar. Atatürk ve silah arkadaşları Bandırma Gemisi ile Samsun’a geldikten sonra gemi, posta hizmetleri için kullanılmaya başlanmıştır. 1924 yılında ise hizmet dışı kalmıştır. Bandırma Gemisi 1925 yılında İlhami Söke’ye satılır ve Bandırma Gemisi 4 ay içinde Haliç’te sökülerek parçalanır.
Bandırma Gemisi Samsun İl Özel İdaresi ve Samsun Büyük Şehir Belediyesi tarafından aslı ile birebir aynı olacak şekilde gemi yeniden yapılmıştır. 2003 yılında ise müze olarak halka açılmıştır. Bandırma Gemisi içinde kaptan köşkü, kaptan kamarası, tefriş ve yatak odası, sergi salonu ve mutfak olmak üzere altı bölüm vardır. Bununla birlikte 13 adet de balmumu heykeli bulunmaktadır. Atatürk’ün yatak odası olarak tasarlanan bölümde Atatürk’e ait orijinal bir radyo bulunur. Tefriş salonunda Atatürk’ün ve silah arkadaşlarının balmumu heykelleri yer alıyor. Kaptan köşkünde İsmail Hakkı Durusu’nun balmumu heykeli ve 1887 yılına ait denge pusulası vardır. Kaptan kamarasında ise özel eşyalar sergilenmektedir.
Sergi salonunda ise geminin orijinal çizimleri, tarihçesi, Atatürk’e ait fotoğraflar, orijinal beylik silahı ve kıyafetleri ziyaretçileri için sergilenir.
Geminin dışında kalan açık hava müzesinde, Çanakkale Savaşı’ndan düşmanın İzmir’de denize dökülüşüne kadar tüm mücadeleyi anlatan seramik rölyefler vardır. Bununla birlikte Samsun’da hayatını kaybeden 1200 şehit için yapılan Şehitler Yazısı, Millî Mücadele’yi anlatan on adet bronz rölfey, 7 figürlü Milli Kurtuluş Anıtı, İstiklal Mücadele’sinde kullanılan top, tüfek, torpido, denizaltı mayınları, uçak savar gibi savaş malzemeleri de açık hava müzesinde sergilenmektedir.