Anadolu topraklarında birçok savaşçı uluslar yaşamış ve efsane, mit ya da hikayelerle günümüze kadar anlatılmaya devam etmiştir. Bazı efsanelerin gerçekliği kanıtlanmış olsa da bazılarının var olduğuna dair henüz bir kanıt bulunamamıştır.
Amazonlarda birçok yazılı kaynakta bahsi geçen topluluklardan biridir. Tamamı savaşçı kadınlardan oluşan tarihi bir ulustur. Anayurtları Samsun’un Terme ilçesi olduğu söylenir. Bu yüzden Samsun’da Amazon kadınlarını anlatan yapay bir köy ve bir adet Amazon kadını heykeli yapılmıştır.
Peki bu amazon kadınları kimdir, nerede yaşamışlardır? Gelin Amazon ulusunu biraz daha yakından tanıyalım ve sizinle birlikte Amazon Köyünde kısa bir yolculuğa çıkalım.
Amazon Kadınları Kimdir?
Amazonlar, mitolojide savaşçı kadınlar olarak bilinirler. Eski Yunan mitolojisinde, Amazonlar, Karadeniz’in kuzeyinde, Kafkas Dağları’nın doğusunda yaşayan bir kadın savaşçı topluluğu olarak tasvir edilirler. Amazon kadınları bu bölgede kraliçeleri Hippolyta liderliğinde kendi bağımsız krallıklarını kurmuşlardır. Yarı göçebe bir yaşam tarzı süren Amazon kadınlarının birçok yerde Ephesus, Sinope, Paphos, Smyrna adında birçok kent kurmuşlardır.
Tarih boyunca Amazon kadınları birçok farklı isimde tanımlanmıştır. Ünlü tarihçi Herodot Amazon kadınları hakkında erkekleri öldüren anlamına gelen androktones tanımını kullanmıştır. Bizanslı Methodios ise Amazon kadınları için erkeksiz yaşayan (anandros), erkek avcısı (stryganor), erkek katili (deineira) gibi tanımlarda bulunmuştur. Amazon kelimesinin kökeni hakkında birçok teori olsa da genellikle Yunanca “breastless” (meme olmayan) anlamına gelen “a-” ve “mazos” kelimelerinin birleşiminden türetildiği kabul gören genel bir görüştür.
Amazon kadınları, savaşa gitmek için özel olarak eğitilirlerdi. Savaşta, ok atma, kılıç kullanma ve binicilik gibi yetenekleriyle ünlüydüler. Bazı hikayelerde Amazonlar, vahşi doğada hayatta kalmak için avcılık ve balıkçılık da yaparlardı. Amazon kadınları, kadınlara özgü bir topluluk olarak görülürlerdi ve genellikle erkeklerle birlikte yaşamazlardı. Bazı hikayelerde, erkeklerle savaşarak veya çocuk sahibi olmak için komşu kabileleri olan Gargareanları ziyaret ederek çocuk yaparlardı. Böylece kendi soylarını da devam ettirmişlerdir. Doğan erkek çocukları genellikle babalarına gönderilirdi. Kız çocuklar ise tarım, avcılık ve savaşçılık konularında eğitilir ve büyütülürdü.
Antik Yunan mitolojisinde Amazon kadınları Yunanların düşmanı olarak tasvir edilirlerdi ve birçok hikâyede Yunan kahramanları ile savaşırlar. Anadolu’nun yerli halkı olan Amazonlar Truva savaşında Aşil’in Hektor’u yenmesiyle birlikte Truva’yı Akha istilasından korumak için yardıma gitmişlerdir.
Amazonlar, savaşta çok yetenekli oldukları için Yunan kahramanları için büyük bir tehdit oluştururdu. Mitolojide, Amazon kadınları birçok farklı özelliğe sahipti. Örneğin, bazı hikayelerde Amazonlar tek göğüslü olarak tasvir edilirlerdi, çünkü savaşta ok atmak için göğüslerini keserlerdi. Ayrıca, bazı hikayelerde Amazon kadınları, tanrıların soyundan geldikleri için doğaüstü güçlere sahip oldukları da anlatılmıştır. Amazon kadınları antik Yunan mitolojisinde önemli bir rol oynayan savaşçı kadınlar olarak bilinirler. Savaşta üstün yetenekleri ve kadınlara özgü bir topluluk olarak yaşamaları nedeniyle, mitolojide dikkat çekici bir yerleri vardır. Bugün bile, “Amazon” kelimesi, güçlü, savaşçı kadınları tanımlamak için kullanılmaktadır.
Amazon Kadınları Nerede Yaşamıştır?
Amazon kadınları ile ilgili bilgilerin çoğuna Antik Yunan düşünürlerinin yazılarından ulaşılmıştır. Bu bilgilere göre Amazon kadınlarının Karadeniz bölgesinde yaşadıkları ve köklerinin İstiklere dayandığı söylenir. İstiklerin de birçok tarihçi tarafından Türk olarak kabul edilir. Dolayısıyla Amazon kadınlarının da Türk soyuna sahip olduğunu söyleyebiliriz. Karadeniz’de yaşayan bu Amazon kadınları ile ilgili Homeros ve Herodotos’ta birçok anlatı vardır. Bunların yanı sıra Diodorus, Apollonius, Justinus, Virgil, Aeschylus, Stephanos, Hesiod, Lysias ve Pausanias gibi bilenen tarihçiler Samsun’un bir ilçesi olan Terme’yi (Temiskira) Amazon kadınlarının anayurdu olduğunu dile getirmişlerdir.
Antik çağda, Anadolu Amazonlar kadınları, Sarmatya’nın Scythia ile sınır bölgesinde yaşadıkları bilinmektedir. Ancak Sarmatyanlar kökeni Amazon kadınlarına dayanan bir halktır. Amazon kadınları arasında, Truva Savaşı’nda yer alan Penthesilea ve kardeşi Hippolyta ile İzmir’i kuran ve Atlantislileri yenen Myrina gibi kraliçeler en çok bilinen ve öne çıkan kadınlardır. Yunan savaşçılarla savaşan ve o dönemde bu şekilde resmedilen Amazon kadın savaşçıları, Helenistik ve Roma dönemi tarihinde Ön Asya’ya birçok kez saldırdı. Antik çağda, Amazonlar birçok tarihi kavimle ilişkilendirilmiştir.
Amazonlar, güçlü ve cesur savaşçılar olarak bilinirler. Tarihi kaynaklarda, Amazonların okçuluk, kılıç kullanımı ve binicilik gibi savaş becerilerinde ustalaştıkları belirtilmektedir. Yunan ve Roma yazarları, Amazonların güçlü ve bağımsız karakterleri ile de dikkat çekerler.
Amazonlar, tarih boyunca birçok kez farklı topluluklarla savaşmışlardır. Antik dönemde, Amazonlarla ilgili hikayeler, birçok kültürde yer almaktadır. Bunların arasında Yunan mitolojisi, Roma mitolojisi ve Pers mitolojisi bulunmaktadır.
Amazon Köyü Nerede?
Tamamı kadın savaşçılardan oluşan Amazonların M.Ö 2000-3000’li yıllarda yaşadığı düşünülüyor. Anayurdu Samsun’un Terme ilçesi olarak bilenen Amazon kadınları için Samsun’da yapay bir köy oluşturulmuştur. Amazon köyü, Samsun’da rekreasyon alanı olarak da kullanılan Batı Park içerisinde bulunmaktadır. Parkın içerisine yaklaşık 50 metrekarelik bir alana Amazon adası kurulmuş ve içerisine 2,5 dönümlük yer kaplayan yapay bir Amazon Köyü inşa edilmiştir.
Amazon Köyünün içerisinde Amazon kadınlarının günlük yaşamlarını anlatan ve aralarındaki hiyerarşiyi ortaya koyan detaylarla birlikte birçok gösterim bulunur. Amazon köyünde toplam 24 adet balmumu heykeli vardır. Heykellerin gerçekliğini arttırmak için birçok şey yapılmıştır. Balmumundan yapılan Amazon kadını heykellerinde kullanılan saçlar gerçek saçlardır. Bununla birlikte Hollywood setlerinde kullanılan özel malzemelerden heykellerin detayları daha gerçekçi hele getirilmiştir. Kıyafetleri ise gerçekliği yansıtmak adına o dönemin dikim yöntemi kullanılarak dikilmiştir. Dolayısıyla Amazon köyü içerisinde çıktığınız bir gezintide kendinizi adeta milattan önceki yüzyıllarda hissedeceksiniz. Bunların yanı sıra Amazon adasının orta noktasına dikilmiş 12,5 yüksekliğinde, 4 metre genişliğinde ve 6 ton ağırlığında devasa bir Amazon kadını heykeli bulunur.
Amazon Köyü otelimize araçla 5 dakikalık bir mesafededir. Bununla birlikte otelimizin önündeki toplu taşıma araçlarıyla da Amazon köyüne ulaşmanız mümkündür. Siz de otelimizde konakladığınız süre içinde Amazon Köyünü keşfedebilirsiniz. Otelimizde konaklamak için internet sitemizden hemen rezervasyon yaptırabilirsiniz.
Amazon Köyüne Nasıl Gidilir?
Amazon Köyü şehir merkezine ve otelimize yakın olduğu için ulaşımı oldukça kolaydır. Amazon Köyü Samsun Baruthane mahallesinde bulunan Batı Park içerisinde yer alır. Üniversite yönüne doğru ilerleyen tramvaya binebilir ve Baruthane durağında inerek Amazon Köyüne ulaşabilirsiniz. Bununla birlikte Atakum ilçesine giden dolmuşlar ile Batı Park’ta inebilirsiniz. Aynı şekilde Atakum ilçesine giden ve Atatürk bulvarından ilerleyen toplu taşıma araçlarını da kullanabilirsiniz. Eğer özel aracınızla gidiyorsanız Atatürk bulvarı üzerinden ilerleyebilir ve Amazon köyüne rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Alan içerisinde bulunan araç park yerlerine arabanızı park edebilirsiniz. Kolay ulaşımı ve geniş alanı ile aracınızla gitmek için oldukça uygundur.
Amazon Köyü Girişi Ücretli mi?
Amazon Kadınları, tarihin birçok döneminde adından söz ettirmiş bir topluluktur. Sokrates ve öğrencisi Platon gibi ünlü filozoflar, eserlerinde Amazon kadınlarından bahsetmişlerdir. Ayrıca, Hitit kil tabletleri de Amazon kadınlarına atıfta bulunmuştur. Amazonlar, tarih boyunca farklı kültürlerde yer almış ve ilgi uyandırmıştır. Özellikle Samsun’da kurulan Amazon Köyü, Amazon kadınlarının yaşantılarına dair detaylı kesitleri sizlere sunuyor.
Amazon Adasını giriş ücretsiz olmakla birlikte ada içerisinde bulunan Amazon köyüne girişler ücretlidir. Sabah 09.00 ile 17.00 saatleri arasından açık olan Amazon Köyü giriş ücretli sezon tariflerine göre değişiklik gösterebilir. Bununla birlikte yetişkin ve öğrenci fiyatları farklıdır. Oldukça cazip fiyatlarla Amazon Köyü gezisi yapmanız mümkündür.