Samsun’da nereye gidilir sorusu Samsun’u ziyaret edecek birçok kişinin aklına gelen ilk sorudur. Otelimiz Samsun’da merkezi bir konuma sahiptir. Otelimize yerleştikten sonra Samsun’u keşfetmek için yola çıkabilirsiniz. Bu yazımızda Samsun’u keşfetmeniz için nereye gidilebilir ve Samsun’da gittiğiniz yerlerde neler yapılabilir sorularının cevaplarını detaylı bir şekilde anlatacağız.
- Ladik Akdağ Kayak Merkezi
Samsun’un Ladik ilçesinde bulunan Ladik Akdağ Kayak Merkezi kış tatillerinin vazgeçilmez yerlerinden biridir. Akdağ Kayak Merkezi Orta Karadeniz bölgesinde yer alan tek kayak merkezidir. Kayak merkezi Ladik ilçesine 7 km, Samsun şehir merkezine ise 84 km uzaklıktadır. Kış sezonu boyunca açıktır.
Ladik Akdağ Kayak Merkezinde 6 adet kayak pisti vardır. Bu kayak pistlerinin uzunlukları 1600 ile 3500 metre arasındadır. Bununla birlikte 1365 metre uzunluğunda telesiyej sistemi vardır. Akdağ Kayak Merkezinin en üst noktası Uzunyazı Tepesi’dir. Kayak merkezi 1788 metre uzunluğa sahip Uzunyazı Tepesi ile 1404 metre uzunluğa sahip Yemişen Tepesinin arasındadır. Ladik Kayak Merkezinde kayak yapmanın en verimli olduğu zamanlar Kasım ve Mart ayları arasıdır. Kayak merkezine dilerseniz günübirlik gidebilir dilerseniz de konaklayabilirsiniz.
Ladik Akdağ çevresindeki tesislerden kayak kiralayabilir, ATV ile safari turu yapabilir, Kar motosikleti ile etrafı gezebilirsiniz. Çocuklar için de daha az eğimli olan pistlerde kızak kiralayabilir ve çocuklarınızın karın tadını çıkarmasını sağlayabilirsiniz.
- Omü Gölet
Samsun’un doğa harikalarından biri olan Omü gölet gelenleri adete büyülüyor. Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi yakınlarında bulunan bu gölet kamp yapmayı, piknik yapmayı, doğa yürüyüşü yapmayı ve doğa fotoğrafları çekmeyi sevenler için biçilmiş kaftan. Sakin ve az bilinen bir yer olmasıyla bilinen Omü gölet doğa içerisinde sessiz bir ortam arayanlar tarafından sıkça tercih edilir.
Omü gölet 1980 yılında Kurupelit deresi üzerine içme suyu kullanımı için yapılmıştır. Yeniden yapılan düzenlemelerle birlikte günümüzde bu gölette kamp yapabilir, sakin bir hafta sonu kaçamağı için gölet çevresini gezebilir ve piknik yapabilirsiniz. Çok fazla keşfedilmemiş olması ve şehir gürültüsünden uzak, dinlendiren bir alan olmasından dolayı Omü Gölet’in sevenleri son zamanlarda artmaya başlamıştır. İster ailenizle ister arkadaşlarınızla gölet etrafında doğada yapılabilecek her türlü aktiviteyi yapabilir sevdiklerinizle eğlenceli zamanlar geçirebilirsiniz.
- Amazon Köyü
Amazonlar tamamı savaşçı kadınlardan oluşan bir ulustur. M.Ö 2000-3000’li yıllarda yaşadığı düşünülen Amazon kadınlarının anayurdu Samsun Terme ilçesinin Gölyazı beldesidir. Tarihte anaerkil bir toplum olarak Amazon kadınları için Samsun’da yapay bir köy kurulmuştur. Batı park bölgesinde yaklaşık 50.000 metrekare bir alanda Amazon Kadınlarına dair anıtlar kurulmuştur. Amazon Köyü bu parkın 2,5 dönümlük bir kısmını kaplamaktadır.
Amazon Kadınları adını Dünya’nın dört bir yanına duyurmuştur. Felsefe tarihinin ünlü filozoflarından biri olan Sokrates ve öğrencisi Platon eserlerinde Amazon kadınların söz etmiştir. Bunun yanı sıra Hitit kil tabletlerinde de Amazon kadınlarından bahsedilmiştir. Samsun’da kurulan Amazon Köyü de Amazon kadınlarının yaşantılarından bazı kesitleri sizlere sunuyor.
Amazon Köyünde Amazon kadınları arasındaki hiyerarşiden tutunda günlük yaşamlarında neler yaptıklarına dair her türden detay anlatılmıştır. Bu yapay köye gittiğiniz zaman kendinizi adeta milattan önceki yıllarda gibi hissedeceksiniz. Amazon köyünde 24 adet amazon kadını balmumu heykeli bulunur. Bu heykellerin saçları gerçek saçlardan yapılmıştır. Heykellerin yapımında Hollywood setlerinde kullanılan özel malzemeler uygulanmış ve heykellerin gerçekçiliği arttırılmıştır. Amazon kadınlarının heykelleri o dönemde yaşayan insanların kemik yapıları incelenerek tasarlanmıştır. Kıyafetleri ise o dönemde kullanılan yöntem ile dikilerek dönem aslına uygun bir şekilde yansıtılmıştır. Amazon adası olarak geçen alanda ise temsili bir Amazon Kadın heykeli vardır. Bununla birlikte Amazon kadınlarını anlatan birçok Tümülüsler de vardır.
Amazon köyünü gezmeden önce Batı park piknik alanında oturabilir, sahil kenarında gezebilir ya da yapay kanalda kano ile gezintiye çıkabilirsiniz. Amazon köyü ziyaretiniz yalnızca kültürel değil eğlenceli bir gezintiyi de beraberinde getirir. Batı Park Gezinizin ardından Amisos Tepesi’ne teleferikle çıkabilir ve ziyaret edebilirsiniz. Amazon köyüne ulaşım oldukça kolaydır. Şehir merkezine çok yakın olan bu köye aracınızla gidebilir ya da tramvay, minibüs ve otobüsleri kullanabilirsiniz.
- Ayvacık Saklı Cennet
Samsun’un Saklı Cennet olarak bilinen Ayvacık ilçesinin doğal güzellikleri görülmeye değer. Samsun’un en küçük ilçelerinden biri olan Ayvacık korunan doğal yapısı ile gelenleri mest ediyor. Ayvacık, Hasan ve Suat Uğurlu Baraj Gölleri muhteşem manzarası ile insanları hayran bırakıyor ve inanılmaz bir estetik deneyim yaşatıyor.
Ayvacık Canik Dağları’nın kuzey eteklerindedir. Büyük bir kısmı ormanlık alanlardan ve çam ağaçlarından oluşan Ayvacık’ın Suat Uğulu Baraj Gölü’nde bulunan Kirazlık Adası bölgeye daha da güzel bir görünüm katıyor. Saklı cennete gittiğinizde orada bulunan işletmelerde çardaklarda oturabilir ve semaver çayı içebilirsiniz. Size doyumsuz bir estetik haz yaratacak bu doğa güzelliğini mutlaka keşfedin!
- Nebiyan Dağı
Samsun’un korunan doğa güzellikleri saymakla bitmiyor. Samsun’da her mevsim ayrı güzel olan bir diğer doğa alanı da Nebiyan Dağı’dır. Adeta bir renk cümbüşü sunan Nebiyan Dağı ormanlık alanları, farklı türden ağaçları ve temiz havası ile doğa severleri kendine hayran bırakıyor.
Nebiyan Dağı Samsun’un 19 Mayıs ilçe merkezinden güney tarafına doğru 30 km uzaklıktadır. Nebiyan Dağı aynı zamanda bir yayladır. Nebiyan yaylası da Karadeniz yaylalarından biridir. Dağın yüksekliği ortalama 1240 metredir. Samsun’un en yüksek dağlarından biri olan Nebiyan’da tırmanış, doğa turu, yamaç paraşütü, dağ bisikleti, motokros ve offroad gibi doğa sporlarını yapmanız mümkündür. Bunların yanı sıra ailenizde ya da arkadaşlarınızla birlikte doğa yürüyüşleri yapabilir, eşsiz manzara fotoğrafları çekebilir ve keyifli zamanlar geçirebilirsiniz.
- Şahinkaya Kanyonu
Samsun’da mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri de Şahinkaya Kanyonu’dur. Şahinkaya Kanyonu Samsun’un Vezirköprü ilçesindedir. Altınkaya Baraj Gölü üzerinde yer alan bu kanyon, Kızılırmak üzerindeki en dar ve en uzun geçittir. 1500 metre uzunluğa ve 324 metre yüksekliğe sahip olan Şahinkaya Kanyonu Türkiye’nin en büyük ikinci kanyonudur. Şahinkaya kanyonu 2015 yılında tabiat parkı olarak ilan edilmiştir. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından turizm bölgesi olarak kabul edilen Şahinkaya Kanyonu her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti misafir eder.
Şahinkaya Kanyonu ziyaretinizde tekne turu ile kanyonun eşsiz güzelliğini keşfedebilirsiniz. Bununla birlikte birçok doğa fotoğrafı çekebilir, balık tutabilir ve yamaç paraşütü gibi birçok etkinlik yapabilirsiniz. Tekne turları yaklaşık 40 dakika sürer. Tekne turu sırasında kanyonun muhteşem görüntüsüne hayran kalacaksınız. Günün sonunda dilerseniz kanyonda bulunan tesislerde yemek yiyebilir ve ardından otelimizde günün yorgunluğunu atabilirsiniz.
- Kuş Cenneti
Kuş cenneti, Samsun’un Bafra, Engiz ve Alaçam ilçe sınırları içinde bulunur. Kızılırmak deltası üzerinde 20 tane göl, bataklık ve sazlık alanlar bulunur. Bu yüzden çok sayıda kuş türü bu alanda yaşar. Bu anlamda yalnızca Türkiye için değil Dünya Ekolojisi için de önemli bir yer tutar. Kuş cenneti doğa manzarası ile ziyaretçilerine eşsiz bir güzellik sunar. Kuş Cenneti otelimize yalnızca yarım saat uzaklıktadır.
Kızılırmak deltası Karadeniz üzerindeki en verimli ve en sulak alandır. Kızılırmak deltasında longoz ormanları, yaban hayatı geliştirme sahaları, tuzcul bataklıklar, tarım alanları, ıslak çayırlar ve yerleşim alanları vardır. Kızılırmak deltasında bulunan göller şunlardır;
- Liman Gölü
- Balık Gölü
- Uzun Göl
- Çernek Gölü
- Tatlı Göl
- Karaboğaz Gölü
- Gıcı Gölü
Bu delta kuşların göç öncesinde ya da sonrasında uğradığı korunaklı bir alandır. Kuşlar bu bölgede dinlenir ve beslenirler. Burada nesli tükenmekte olan birçok kuş türünü görmeniz mümkündür. Bunlardan bazıları şunlardır;
- Ak Kiraz Kuşu
- İncik Kuşu
- Alboyunlu Kaz
- Büyük Deniz Düdükçünü
- Deniz Kartalı
- Küçük Kerkenez
- Cüce Karabatak
- Şah Kartal
- Dikkuyruk
- Kara Leylek
- Tepeli Pelikan
- Tarda Kuşu
Kuş Cenneti’nde bulunan kuş gözlem kulelerinden kuşlara daha yakından bakabilirsiniz. Gözlem kulelerinden yaklaşık 45 tane leylek yuvasını görmeniz mümkündür. Kuş cennetinde leylek ormanları da bulunur. Bu yüzden geziniz sırasında Ak ve Kara leylekleri ve yavrularını görebilirsiniz. Bununla birlikte Kuş Cenneti yalnızca kuşlara değil yılkı atlarına ve mandalara da ev sahipliği yapar. Dolayısıyla bu ziyaretiniz sizi hem doğa ile iç içe bir deneyim yaşatacak hem de farklı türden kuşları ve hayvanları doğalarında görmenizi sağlayacak.
- Doğu Park
Samsun’da yeşilin ve mavinin buluştuğu yerlerden biri de Doğu Park’tır. Otelimize araçla 5dk mesafede bulunan Doğu Park hem piknik alanı hem de sahil yolu ile halkın gözde mekanlarından biridir. Adından da anlaşılacağı üzere şehrin doğu kısmında yer alan Doğu Park, Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan peyzaj çalışmaları ve düzenlemeleri ile binlerce metrekareye sahip rekreasyon alanı haline gelmiştir.
Doğu park içerisinde çocuk oyun parkları, piknik alanları, oturma alanları, kayak ve paten pisti, futbol ve basketbol sahası, yürüyüş yolu, bisiklet yolu, sağlıklı yaşam aletleri, amfi tiyatro ve farklı türden birçok ağaç vardır. Birden çok aktivite yapma imkânınız bulunan bu parkın sahile kıyısındadır. Bu yüzden dilerseniz sahil kenarında uzun yürüyüşler yapabilir ya da oturma alanlarında oturup deniz manzarasının keyfini çıkarabilirsiniz. Bunların yanı sıra bir şeyler yiyip içebileceğiniz işletmeler de park alanı içerisinde bulunur. Araçla gelen misafirler için de geniş bir park alanı mevcuttur.
- Bandırma Vapuru
Bandırma Vapuru IX. Ordu Kıtaatı Müfettişliği görevini yerine getirecek olan Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşlarını 19 Mayıs 1919 günü Samsun’a getiren vapurdur. Bununla birlikte tarihte Millî Mücadelenin Anadolu üzerinden başlatılmasının ilk adımını atma yolunda önemli yere sahiptir. Bu anlamda tarihte önemli bir yeri vardır. Bandırma Vapuru Millî Mücadelenin Anadolu’dan başlayıp tüm Türkiye’ye yayılması görevini üstlenen Mustafa Kemal Paşa ve Karargâh Heyetini İstanbul’dan Samsun’a taşıyarak Türk Milleti’nin kaderinde önemli rol oynayan bir vasıta olmuştur.
Bandırma Vapuru ilk olarak 1978 yılında Glasgow’da inşa edilmiş ve “Torocadero” adını almıştır. 1880 yılında W. H. Solas tarafından satın alınan geminin adı değiştirilmedi. Arından 1883 yılında H. Psicha gemiyi satın aldı ve adını “Kymi” olarak değiştirdi. 1894 yılında da Bandırma Gemisi İdare-i Mahsusa’ya nakledilmiş ve Osmanlı denizlerinde yük ve yolcu taşıyan gemi olarak “Panderma” adıyla hizmet etmiştir. 1910 yılına gelindiğinde ise idare-i Mahsusa’nın adı değişmiş ve “Osmanlı Seyr-i Sefain” olmuştur. Aynı zamanda da geminin adı “Bandırma” olarak kayıtlara tekrardan geçmiştir. Bandırma Vapuru Birinci Dünya Harbi’nden dolayı nakliye gemisi olarak hizmet vermeye başladı. 1915 Marmara açıklarında konvoy halinde ilerleyen Bandırma Vapuru İngiliz denizaltısından gelen torpidodan son anda kaçmış ve batmaktan kurtulmuştur. Son olarak da 1919 yılında Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşlarını İstanbul’dan Samsun’a getirmiş ve Kurtuluş Mücadelesinin efsanesi olarak adını duyurmuştur. 1924 yılında Bandırma vapurunun hizmetine son verildi ve İlhami Söke tarafından satın alındı. 1925 yılında İlhami Söke gemiyi 4 ay içerisinde Haliç açıklarında sökerek parçaladı.
Bandırma Vapuru 1999 yılında dönemin Samsun Valisi Metin İlyas Aksoy tarafından alınan bir kararla orijinaline birebir benzer şekilde yeniden tasarlandı ve inşa edildi. 2003 yılında da müze olarak halkın hizmetine açıldı. Bandırma Vapuru müzesinde Mustafa Kemal Atatürk’ün yatak odası olarak tasarlanan bir oda ve içinde Atatürk’ün kendisine ait orijinal bir radyo bulunur. İsmail Hakkı Durusu’nun kaptanlığı yaptığı Bandırma Gemi müzesinde bir kaptan köşkü ve kaptan kamarası vardır. Sergi salonu ve mutfak ile birlikte toplam 6 adet bölüm vardır. Bu bölümlerin bazıların Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının balmumu heykelleri bulunur. Sergi odasında ise geminin orijinal çizimleri, tarihçesi, Atatürk’e ait kıyafetler ve onun beylik silahı sergilenmektedir.
Bandırma Vapurunun dışında kalan kısımda ise bir açık hava müzesi mevcuttur. Bu müzede Kurtuluş Mücadelesini anlatan seramik ve bronz rölyefler, yedi figürlü Milli Kurtuluş Anıtı, İstiklal Mücadelesinde kullanılan top, tüfek, torpido, denizaltı mayınları, uçak savar gibi savaş malzemeleri ve Samsun’da hayatını kaybeden 1200 şehit için yapılan Şehitler Yazısı bulunur.
- Atakum Sahil
Atakum Sahili Samsun’un en popüler sahillerinden biridir. Atakum ilçesinde bulunan bu sahil şehir merkezine 10dk mesafe bulunur. Otelimizden rahatlıkla ulaşım sağlayabileceğiniz Atakum Sahili günün her saatinde açıktır. Atakum sahili büyük çoğunluğu kumla kaplı kıyıları, kayalık alanları ve yeşillik alanları ile yalnızca Samsun halkı değil çevre illerde yaşayanlar için gözde yerlerden biri haline gelmiştir.
Atakum sahilinde yapabileceğiniz birçok aktivite vardır. Dilerseniz otelimizde yaptığınız kahvaltı sonrasında sahil kenarında yürüyüş yapabilir, dilerseniz kahvaltı öncesinde sabah sporunuzu sahil kenarında yapabilirsiniz. Atakum sahilindeki yeşillik alanlarda piknik yapabilirsiniz. Çocuklar için yapılan oyun alanlarında çocuklarınıza eğlenceli zamanlar yaşatabilirsiniz. Arkadaşlarınızla sahil kenarında bulunan deniz manzaralı mekanlarda kahve içebilir ya da eğlence mekanlarında eğlenebilirsiniz. Bunların yanı sıra plaj voleybolu sahası, basketbol sahası ve futbol sahası gibi alanlarda aileniz ya da arkadaşlarınızla oyun oynayabilirsiniz. Eğer yaz ayında Samsun’a geldiyseniz Karadeniz’in berrak suyunun tadını Atakum sahilde çıkarabilirsiniz. Burada şezlong ya da şemsiye kiralayabilir ya da ücretli plajlarda deniz, kum ve güneşin tadını çıkarabilirsiniz. Bisiklet, üç tekerlekli bisiklet ya da scooter kiralayarak sahil gezisini daha eğlenceli hala getirebilirsiniz.
- Samsun Müzeleri
Samsun doğa güzelliklerinin yanı sıra tarihe ışık tutan bir şehir olarak kültürel bir yöne de sahiptir. Atatürk’ün Şehri olan Samsun’da M.Ö yüzyıllardan Kurtuluş mücadelesi dönemlerine kadar birçok tarihi arka plan vardır. Günümüzde Samsun’da toplam 19 adet müze vardır.
Samsun’da mutlaka gitmeniz gereken 5 müze;
- Gazi Müzesi
- Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
- Samsun Kent Müzesi
- Bandırma Vapuru ve Millî Mücadele Parkı Açık Hava Müzesi
- Atatürk Evi ve Müzesi
Gazi Müzesi, Samsun şehir merkezinde yer alır ve Samsun’un 1940 yılında açıklan ilk müzesidir. Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a geldiğinde ilk konakladığı Mıntıka Palas otel restore edilmiş ve Gazi Müzesi olarak halkın ziyaretine açılmıştır. Müzenin içerisinde balmumu heykelleri, döneme ait belgeler ve fotoğraflar sergilenmektedir. Nutuk’un Osmanlıca aslı da Gazi Müzesinde bulunur ve müzenin en değerli parçasıdır.
Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Samsun şehir merkezinde bulunan Fuar alanında yer alır. Arkeoloji ve Etnografya Müzesi ilk olarak 19 Mayıs 1981 yılında halk ziyaretine açılmıştır. Müzede Samsun’da yapılan çalışmalarda ortaya çıkan eserler sergilenmektedir. Müzede sergilenen eserler Klasik, Hellenistik, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine aittir. Bununla birlikte Amisos Antik Kenti’ndeki mezar odasında bulunan Amisos Hazineleri de bu müze içerisinde sergilenmektedir.
Samsun Kent Müzesi de Samsun şehir merkezinde bulunan müzelerden biridir. “Her Kente Kent Müzesi” projesi kapsamında yapılan bu müze, eski Demiryolu Lokali olarak kullanılan TCDD binasının restore edilmesiyle müze haline getirilmiştir.
Bandırma Vapuru ve Millî Mücadele Parkı Açık Hava Müzesi, şehir merkezine yakın bir konumdadır. Samsun halkı ve tüm Türkiye’de önemli bir yere sahip olan Bandırma Vapurunun birebir aynısı tasarlanarak yapılan bu gemi müzesinde Kurtuluş Mücadelesine dair her şeyi bulabilirsiniz.
Atatürk Evi ve Müzesi, Samsun’un Havza ilçesi içindedir. Mustafa Kemal Paşa için Karargâh olarak tahsis edilmiş Mesudiye Oteli’nin Mustafa Kemal’in kaldığı ve çalışmalarını yürüttüğü oda eşyalarıyla ile muhafaza edilmiş ve “Gazi Odası” olarak halkın ziyaretine açılmıştır.
Samsun’un kültür miraslarından biri de Asarkale Kral Kaya Mezarlarıdır. Bu mezarlar Samsun’un Bafra ilçesinde bulunur. Asarkale Kral Kaya Mezarları Helenistik çağda inşa edilmiştir. Devamında ise Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinde tadilattan geçmiş ve mimarisini korumuştur.
Asarkale Kral Kaya Mezarları, 2 bin 300 yıllık Paflagonya dönemine ait kayaların oyulması ile yapılan mezarlardır. Dev bir kayanın üzerine oturtulmuş bir yapı olan Asarkale’nin gizli geçitlerinde bulunan merdivenlerle yukarı doğru bir yol çıkar. Ancak bu merdivenler çok tehlikelidir. Bu yüzden yanında yeterli ekipman bulunmayan kimsenin buraya çıkması tavsiye edilmez.
Asarkale Kral Kaya Mezarları biri Asakale’nin kuzeyinde bulunan dik yamaç üzerindedir. Buradaki yol seviyesi oldukça yüksektir. Bu mezarın üçgen alınlığı, beş sütunlu fasadı vardır. Pontos-Paphlagonia kaya mezarlıkları örneklerinden biridir. Asarkale Kral Kaya mezarlarından ikincisi ise Kızılırmak’ın doğu kıyısında bulunan dik kayalık üzerindedir. Bu mezarlık da üçgen alınlı ve dört sütunludur. Diğer bir mezarlık da Asakale’nin güneyinde bulunan kayalıkların üzerinde bulunur. Burada da yol seviyesi oldukça yüksektir. Dört sütunlu olan bu mezar diğer iki mezar tipiyle aynıdır.